Oorsprong Nadac Hoopers?

Waar komt Nadac Hoopers vandaan?

Nadac Hoopers is overgewaaid uit Amerika en is daar een onderdeel van de Nadac Agility.  Nadac staat voor North American Dog Agility Council, een overkoepelend orgaan in Amerika voor de Agility sport.

Deze is opgericht in de jaren 90 en bestaat inmiddels uit vele leden.

In de Nadac Agility zijn echter nog meer onderdelen opgenomen dan alleen de gewone Agility.

Naast de Hoopers zijn er nog diverse andere klassen zoals Tunnelers, Barrels, Jumpers , Touch ’n Go, Weavers en Gaters, welke respectievelijk bestaan uit alleen Hoopers, Tunnels, Tonnen, Sprongen, Raakvlaktoestellen, Paaltjes of Hekjes al dan niet in combinatie met enkele  ( 1 à 3) andere toestellen uit een andere Agility discipline.

Sommige onderdelen bekend uit de Agillity zoals wij die hier in Nederland ook kennen, maar dan als aparte discipline eruit gelicht, met een eigen set van reglementen.

Het grootste verschil met de Agility in Nederland en de Nadac Agility in Amerika is, dat de hond voornamelijk op afstand, vanuit een beperkt gebied ,  gestuurd word door een parcours met vloeiende lijnen.

Voor de ervaren combinaties is er sinds enige jaren de Extreme Game Challenge, waarbij meerdere toestellen in een parcours samengevoegd worden. En waarbij nog meer gelet wordt op vloeiende lijnen , afstands handling en samenwerking tussen handler en hond.

In alle klassen in Amerika kunnen kwalificaties verdiend worden.

 

Nadac Hoopers is dus een onderdeel van de competitie sport in Amerika en deze sport is pas sedert het voorjaar van 2014 bekend  in Nederland en sindsdien enorm populair aan het worden.

Niet alleen heeft deze sport alle eigenschappen in zich om een rage te zijn , maar ook om zich als een blijvend populaire sport te ontwikkelen.

Corrie Jansen beoefende de sport al enige tijd op haar hondenschool en heeft Nadac Hoopers in maart 2014 als een op zich zelf staande sport  in Nederland geïntroduceerd.

Inmiddels is Nadac Hoopers Nederland als organisatie opgezet,  niet alleen om workshops en cursussen te geven aan  honden en eigenaren, maar ook voor het geven van speciale workshops/cursussen aan instructeurs om deze de fijne kneepjes van deze sport aan te leren, zodat zij deze aan cursisten in heel Nederland kunnen doorgeven en zodoende iedereen kennis te laten maken met deze  leuke, laagdrempelige sport.

 

Op dit moment worden er nog geen wedstrijden georganiseerd. Het zal nog even tijd voor nodig zijn dat eigenaren en honden de cursussen hebben doorlopen en dat ze samen zo ver zijn dat er een compleet parcours kan worden gelopen.

Nadac Hoopers Nederland is op dit moment al wel bezig met concept reglementen in samenwerking met NADAC Agility in Amerika.

Bron: Nadac-Hoopers-Nederland
Lees meer: http://www.nadac-hoopers-nederland.nl/over-ons/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.